wtorek, 22 stycznia 2013

Odcisk z masy solnej dla babci i dziadka, i nie tylko

Dziś znów wychodzi mój sentyment do pamiątek. Tym razem postanowiłam wykonać coś dla siebie i jednocześnie coś z okazji dnia babci i dziadka. 
Odcisk w masie solnej to prosty i ciekawy sposób na prezent. Ponieważ moi rodzice i teściowie zostali dziadkami i obchodzą to święto po raz pierwszy, postanowiłam zrobić prezenty w postaci odbitej dłoni mojej córeczki z masy solnej w ramce na zdjęcia. 
Sama również skorzystam z okazji i zrobię pamiątkę z odbitych dłoni: mojego męża, mojej i córeczki, które zajmą centralne miejsce w naszym pokoju dziennym.

A więc do dzieła.

Co będzie nam potrzebne:
1 szklanka mąki
1 szklanka soli
pół szklanki wody

Do zdobienia:
farby akrylowe lub farby w sprayu, masę można też barwić przed wypieczeniem barwnikami spożywczymi

Sól, mąkę i wodę mieszamy na jednolita masę. Jeśli masa jest zbyt klejąca można dosypać niewielka ilość soli i mąki w równych proporcjach. By wygładzić masę użyłam wałka do ciasta. Odciskając dłoń, należy ją posmarować olejem, dzięki temu nie przyklei się do masy i odcisk będzie wyraźny.

Jeśli chcemy zrobić odcisk w ramce, nakładamy masę na tylną część ramki (o ile jest z drewna), odcinamy nożykiem zbędną ilość dostosowując do rozmiaru ramki i całość wkładamy do piekarnika. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że po wysuszeniu masa będzie idealnie pasować.  

Wypiekamy w temperaturze 75 stopni Celcujasza przez około godzinę, a następnie zwiększamy do około 100 stopni na dwie godziny. Czas wypiekania może się zmienić w zależności od grubości masy. 

Po wypieczeniu i wystudzeniu możemy pomalować odcisk na dowolny kolor. Ja wybrałam srebrny i złoty (wykorzystując spray akrylowy).

Oto moje pamiątki:











3 komentarze:

  1. hej mam pytanko, chce zrobic ta ramke z odbiciem raczki,do piekarnika wkladam sama mase czy z ramka ?

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba juz zrozumialam ;) calosc do piekarnika....o ile jest to ramka drewniana a takową mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samą ramkę nie wkładałam do piekarnika, jedynie jej drewniany spód.

    OdpowiedzUsuń